Dit is zorgwekkend. Van een gezond gebit heb je een leven lang plezier. Daar heeft ieder kind recht op.
Wolter Brands, voorzitter KNMT
Kinderen moeten regelmatig naar de tandarts. Een gezond gebit is belangrijk voor een gezond lichaam.
Riët Hummel, adviserend tandarts bij Zilveren Kruis
Leiden,
16
december
2016
|
10:11
Europe/Amsterdam

1 op de 5 kinderen niet naar de tandarts

De zorgverzekeraar en de beroepsvereniging van tandartsen KNMT maken zich zorgen en roepen ouders op om jaarlijks met hun kind naar de tandarts te gaan voor controle. Dan kun je gaatjes en ontstekingen voorkomen of op tijd ontdekken en ernstiger gebitsproblemen vermijden.

De zorgverzekeraar onderzocht het tandartsbezoek onder kinderen van 2 tot 18 jaar in de periode december 2014 tot en met januari 2016. Hieruit blijkt dat er grote regionale verschillen zijn. Met name in de regio’s Zeeuws Vlaanderen, ’t Gooi en bijvoorbeeld de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is het verzuim het hoogst. Het laagst is het verzuim in delen van Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Drenthe. 

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een relatie is tussen mondgezondheid en algemene gezondheid

Riët Hummel, adviserend tandarts bij Zilveren Kruis: ‘Het is belangrijk dat kinderen regelmatig naar de tandarts gaan. Jaarlijks tandartsbezoek helpt om de mond gezond te houden en eventuele tandheelkundige problemen in een vroeg stadium te stoppen. Een gezond gebit is belangrijk voor een gezond lichaam.’

Ouders betalen voor kinderen geen eigen risico bij de tandarts

Alhoewel de redenen van het verzuim niet zijn onderzocht, hebben de zorgverzekeraar en de tandartsen wel een idee. Tandartsbezoek van kinderen wordt vanuit de basisverzekering vergoed zonder eigen bijdragen of eigen risico. Uit het Nationaal Zorgonderzoek dat onlangs is uitgevoerd, blijkt dat ruim 2 op de 5 Nederlanders hier niet van op de hoogte is. Of ouders hebben zelf geen tandartsverzekering en gaan dan ook niet met hun kind naar de tandarts. Wolter Brands, voorzitter van de KNMT, vult aan: “Dit zijn zorgwekkende cijfers. Van een gezond gebit heb je een leven lang plezier. Zelf goed voor je tanden zorgen én elk jaar op controle naar de tandarts is daarvoor de basis. Daar heeft ieder kind recht op.’

Oplossingen nodig om jeugd naar de tandarts te krijgen

Zilveren Kruis en KNMT willen graag meer kinderen op controle krijgen, onder andere door meer voorlichting over mondzorg te geven. In het voorjaar gaan ze kijken hoe het tandartsbezoek door de jeugd kan worden gestimuleerd. We nodigen andere partijen zoals consultatiebureaus en andere zorgverleners uit zich daarbij aan te sluiten.