06
juni
2014
|
09:00
Europe/Amsterdam

Achmea vergoedt levenseindekliniek

Achmea (onder meer Zilveren Kruis, Agis, FBTO, Avéro) heeft vandaag een overeenkomst gesloten met de Levenseindekliniek. Daarmee wordt de Levenseindekliniek nu door alle zorgverzekeraars vergoed.

Achmea en de Levenseindekliniek hebben verschillende tarieven afgesproken: voor verzekerden van wie het euthanasieverzoek na vooronderzoek wordt afgewezen, in een later stadium alsnog door een behandelteam wordt afgewezen, of uiteindelijk wordt gehonoreerd.

Voor de verzekerden van Achmea verandert er niets als zij een euthanasieverzoek doen. Hun kosten werden sowieso vergoed uit de donaties en schenkingen van particulieren en fondsen aan de Levenseindekliniek. Voor de kliniek is het echter belangrijk niet langer afhankelijk te zijn van liefdadigheid. 'Dit is een belangrijke stap voor de zorg die we bieden', aldus directeur Steven Pleiter.

Zowel de Levenseindekliniek als Achmea streven er naar dat euthanasie zoveel mogelijk wordt gegeven door de eigen huisarts en bij psychiatrische patiënten door de behandelend psychiater. De Levenseindekliniek werkt aan scholings- en ondersteuningsprogramma’s voor artsen die worstelen met de euthanasiepraktijk, zodat zoveel mogelijk mensen geholpen kunnen worden door hun eigen (huis)arts.

De Levenseindekliniek bestond op 1 maart twee jaar. In die periode kwamen bijna 1200 euthanasieverzoeken binnen, waarvan er 322 werden gehonoreerd. De kliniek zelf gaf 205 mensen euthanasie. Bij 117 mensen bleek de behandelend arts zelf alsnog bereid de euthanasie te geven, na bemiddeling.‚Äč