Leiden,
23
juni
2015
|
12:17
Europe/Amsterdam

Hoger beroep tandartsendeclaraties

Zilveren Kruis gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Overijssel over de rechtmatigheid van tandartsendeclaraties.

Bij een aantal controles naar declaraties kwam aan het licht dat honderden tandartsen volgens ons niet conform de regels declareerden. De rechtbank oordeelde dat Zilveren Kruis hierin gelijk heeft, maar dat de tandartsen daar niet voldoende van op de hoogte waren.

Plicht
Zilveren Kruis stelt dat bij tandartsen algemeen bekend was dat zij bepaalde prestatiecodes niet in combinatie met andere codes mogen declareren. De NZa steunt ons hierin. Wij hebben een plicht naar onze verzekerden om de zorg betaalbaar te houden en daarom gaan we in hoger beroep.

Volgens de regels
De tandarts bepaalt welke behandeling het best is. De taak van een zorgverzekeraar is te controleren of de zorg die de tandarts geeft aan onze verzekerden volgens de regels gebeurt, of de behandeling de meest aangewezen is en of deze ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Waarom voeren we controles uit?
Het is onze wettelijke taak om declaraties te controleren. Het is belangrijk dat we dat doen, want het gaat om publiek geld, geld van onze verzekerden. Met elkaar willen we de kosten van de zorg beheersbaar houden. De premie van onze verzekerden kunnen we immers maar één keer uitgeven.

Lees ook de eerdere berichtgeving over de terugvordering bij tandartsen en het artikel 'Controleren helpt om de kosten in de hand te houden'.