Leiden,
04
februari
2016
|
10:21
Europe/Amsterdam

Je leven weer op de rit krijgen na diagnose kanker

Het geeft rust als je concrete, betrouwbare adviezen krijgt. Dit biedt je een handvat, waarmee je gericht geholpen kunt worden. Lees haar verhaal
Borstkankerpatiënt Rian

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, stapelen de vragen en zorgen zich snel op. Niet alleen over de medische kant van je ziekte. Ook over de impact op je dagelijkse leven, en welke gevoelens dit bij jou en in je omgeving losmaakt. Het digitale hulpmiddel Oncokompas2.0 geeft kankerpatiënten concrete adviezen om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Zilveren Kruis maakt Oncokompas2.0 mede mogelijk en vergoedt het als eerste zorgverzekeraar. Onze verzekerden kunnen het digitale hulpmiddel daardoor kosteloos gebruiken.

Elk jaar krijgen zo’n 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Door verbeterde behandelmethodes overleven steeds meer mensen de ziekte. Medische richtlijnen vragen om meer aandacht voor nazorg bij kankerpatiënten. Oncokompas2.0 helpt daarbij. Het is beschikbaar voor iedereen die minder dan een jaar geleden de diagnose kanker heeft gekregen en helpt mensen met elke vorm van kanker.

Oncokompas2.0 werkt volgens het principe: meten, weten, doen
Oncokompas2.0 begint met een vragenlijst, waarin je een score geeft aan onder meer je vermoeidheid, angst, sociale leven en toekomstperspectief. Hieruit rolt een persoonlijk welzijnsoverzicht, dat je vertelt hoe je ervoor staat. Bij de aandachtsgebieden verschijnt advies en informatie. Denk hierbij aan verklaring van symptomen, voedingstips, links naar nuttige websites en – bij kritieke uitkomsten – een verwijzing naar de juiste zorgverlener.

Het grootste deel van de ziekenhuizen dat een overeenkomst heeft met Zilveren Kruis, wil Oncokompas2.0 aan hun patiënten aanbieden. Het doel is om uiteindelijk alle ziekenhuizen aan te haken en Oncokompas2.0 voor iedere patiënt beschikbaar te maken.

Oncokompas2.0 is ontwikkeld en gevalideerd door het VU/VUmc met hulp van Zilveren Kruis, KWF Kankerbestrijding, Pink Ribbon en Nutricia.