Leiden,
25
maart
2016
|
11:57
Europe/Amsterdam

Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis krijgt vervolg

Het succesvolle project Seniorvriendelijke Ziekenhuizen gaat door. Dit jaar worden de gestelde criteria onder de loep genomen en worden er nieuwe, verscherpte criteria toegevoegd. Daarna krijgen de ziekenhuizen een jaar de tijd om de gestelde criteria te implementeren. Dat maakt de Unie KBO bekend. Zilveren Kruis ondersteunt het keurmerk.

Het aantal ziekenhuizen met keurmerk neemt toe, maar dat is volgens de seniorenorganisatie geen reden om achterover te leunen. Manon Vanderkaa, directeur van de Unie KBO: ‘Wij zijn natuurlijk pas tevreden wanneer we kunnen melden dat álle ziekenhuizen in Nederland seniorvriendelijk zijn. Met de financiering door Zilveren Kruis, een zorgverzekeraar die al inkoopt aan de hand van de criteria van ons keurmerk, kunnen wij verder met het bevorderen van seniorvriendelijke zorg.’

Goede zorg voor ouderen speerpunt ziekenhuis
Robbert Huijsman werkzaam bij Zilveren Kruis en hoogleraar Management & Organisatie Ouderenzorg aan Erasmus Universiteit Rotterdam vindt dat goede zorg voor ouderen speerpunt moet zijn van het ziekenhuis, want bijna zestig procent van de ziekenhuispatiënten is op leeftijd. En dat percentage neemt de komende jaren alleen maar toe. Hoe ziet dat er dan uit, een ziekenhuis dat goed is voor ouderen? Huijsman: “Ten eerste heeft het een geriatrieteam. Dit team kijkt naar het totaalplaatje van de patiënt. Veel oudere patiënten hebben namelijk meerdere chronische aandoeningen, die allemaal van invloed kunnen zijn op het ziekenhuisverblijf. Daarnaast controleert een seniorvriendelijk ziekenhuis op ondervoeding, verwardheid en – als de patiënt daartoe in staat is – voldoende beweging. Ten slotte wijst het ziekenhuis één contactpersoon aan die de behandeling en nazorg goed op elkaar afstemt. Hierbij wordt iedereen betrokken: de patiënt, partner, mantelzorger, huisarts en wijkverpleger.”

Zilveren Kruis gaat dus nu ook het vervolg Seniorvriendelijke Ziekenhuizen financieren
Zilveren Kruis beloont ziekenhuizen met het keurmerk bij het maken van nieuwe zorgafspraken. En stimuleert ziekenhuizen die nog niet zo ver zijn. Onze verzekerden plukken hier uiteindelijk de vruchten van. Benieuwd hoe goed ziekenhuizen in jouw buurt omgaan met senioren? Vergelijk ze dan in onze Zorgzoeker. Hier zie je of een ziekenhuis het keurmerk heeft en hoe het scoort op alle kwaliteitsaspecten.