Leiden,
14
oktober
2015
|
13:16
Europe/Amsterdam

Kwaliteitsprogramma is opmaat naar continue en systematisch kwaliteitsverbetering

‘Zilveren Kruis trekt de stekker uit kwaliteitsproject’ kopt Zorgvisie vandaag. “Allerminst, het programma Kwaliteit van Zorg van Zilveren Kruis is juist een opmaat naar continue en systematisch kwaliteitsverbetering,” zegt Robbert Huijsman, manager Kwaliteit van Zorg bij Zilveren Kruis.

Vier jaar lang heeft Zilveren Kruis samen met artsen, andere zorgverleners en patiëntenverenigingen gewerkt aan het transparant maken van zorguitkomsten. Huijsman: “Het is nu tijd dat we onze resultaten als koploper overdragen aan het veld. Transparantie kan een verdere landelijke impuls krijgen als het veld het nu gezamenlijk oppakt. Ondertussen gaat Zilveren Kruis gewoon door met patiënten informeren, inkopen op kwaliteit en verbeteringen aansporen.

Huijsman vervolgt: "Zo bouwen we samen aan een ecosysteem voor kwaliteit, waarin iedereen zijn eigen rol pakt en met elkaar combineert, om samen te zorgen voor continue en systematisch kwaliteitsverbetering. Dat is complex en uitdagend, en vergt een genuanceerde dialoog, maar is de enige gezamenlijk weg vooruit. Sturen op uitkomst levert betere kwaliteit tegen beheersbare kosten. Dus niet de stekker er uit, maar samen de schouders eronder!”

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is enthousiast over het programma van Zilveren Kruis. “De door Zilveren Kruis ontwikkelde kwaliteitsindicatoren zijn voor ZN een belangrijke bron voor het gezamenlijke programma kwaliteit van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars dienen samen met wetenschappelijke verenigingen, ziekenhuizen en de patiëntenverenigingen sets van kwaliteitsindicatoren in bij het Kwaliteitsinstituut. De indicatoren van Zilveren Kruis kunnen hier onderdeel van zijn. Zo levert het programma van Zilveren Kruis een belangrijke bijdrage aan het transparant maken van de zorg voor patiënten en verzekerden.”

De resultaten van het programma Kwaliteit van Zorg zijn gebundeld in boekvorm en op 2 oktober op het congres ‘Kies de beste zorg!’ aangeboden aan Zorgverzekeraars Nederland, NPCF en artsen.