Leiden,
21
april
2016
|
08:15
Europe/Amsterdam

Nieuwe stappen gezamenlijke inkoop dure medicijnen mogelijk

De Autoriteit Consument & Markt wil samenwerking tussen verzekeraars bij de inkoop van dure medicijnen stimuleren. Dat maakt zij vandaag bekend in een leidraad. “Dat is goed nieuws voor patiënten en voor de betaalbaarheid van kostbare geneesmiddelen” zegt Olivier Gerrits directeur Zorginkoop van Zilveren Kruis.

Artsen willen de medicijnen kunnen voorschrijven die patiënten nodig hebben en zorgverzekeraars willen dit mogelijk maken tegen aanvaardbare kosten zodat de premie betaalbaar blijft. Maar de uitgaven aan kostbare geneesmiddelen stijgen snel en hard, terwijl het geld dat beschikbaar is voor medicijnen binnen de ziekenhuiszorg, gelimiteerd is.

Gerrits: “Groen licht van de ACM betekent dat meerdere zorgverzekeraars én ziekenhuizen mogen samenwerken om de prijzen van medicijnen omlaag te krijgen. Zilveren Kruis startte in 2015 als eerste verzekeraar een inkoopcollectief samen met 20 ziekenhuizen om de prijs van ontstekingsremmers voor chronische aandoeningen te beïnvloeden. Ik ben dan ook trots dat ons inkoopcollectief resultaat boekt in het belang van patiënten en aanleiding is geweest voor de ACM om te onderzoeken of een inkoopcollectief tussen meerdere zorgverzekeraars en ziekenhuizen is toegestaan. Als we straks bijvoorbeeld ook samen kankermedicijnen kunnen inkopen dan maken we met elkaar een ongelooflijke stap in het toegankelijkheid en betaalbaar houden van kostbare geneesmiddelen.”