06
mei
2014
|
09:00
Europe/Amsterdam

Patiënten na een botbreuk beter, sneller én goedkoper behandeld

Het VUmc start als eerste traumacentrum met een nieuwe aanpak om het revalidatieproces van patiënten met een botbreuk te verbeteren. In een gecombineerd spreekuur gaan chirurg en fysio van het traumateam nauw samenwerken met de fysiotherapeut die de patiënt thuis heeft.

Traumapatiënten zijn slachtoffers van een ernstig ongeval met lichamelijk letsel, bijvoorbeeld door een verkeersongeval. Zo’n 11 ziekenhuizen in Nederland hebben voor deze patiënten een traumacentrum ingericht. Dit team regelt dat de acute zorg snel en goed geregeld is. Na behandeling gaat de patiënt revalideren. Hij krijgt dan te maken met verschillende zorgverleners. In het ziekenhuis met de traumachirurg en de fysio van het traumateam. Eenmaal thuis wordt de patiënt behandeld door de eigen fysiotherapeut in de buurt.

Bij het gecombineerde spreekuur van de traumachirurg en de fysiotherapeuten in VUmc worden steeds revalidatiedoelen gesteld. De fysiotherapeut die de patiënt thuis behandelt, gaat aan het werk om deze doelen voor het volgende polibezoek te behalen en rapporteert hierover aan de chirurg en fysiotherapeut van VUmc. Na een volgende beoordeling van de patiënt in VUmc herhaalt deze procedure zich. De intensieve samenwerking leidt er toe dat de zorgverleners steeds betere zorg verlenen aan deze patiënten. Dit levert een beter en sneller herstel van de patiënt op. En dat leidt weer tot lagere zorgkosten.

Dit project wordt ondersteund door zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea, VUmc en Fysioroadmap. Als het project een positief resultaat oplevert, wil Zilveren Kruis Achmea deze manier van werken in alle 11 Nederlandse traumacentra gaan invoeren.

Meer informatie op: www.traumanet.nl​.