Leiden/Amsterdam,
07
februari
2016
|
20:40
Europe/Amsterdam

Primeur Amsterdam met begeleiding kinderen met obesitas

We zijn enthousiast over het besluit van onze zorgverzekeraar. Zilveren Kruis en Amsterdam bundelen de krachten om Amsterdamse kinderen gezond te laten opgroeien. Deze kinderen moeten jaren achter elkaar in beeld blijven en begeleid worden zodat ze structureel hun leefstijl kunnen veranderen. Nu kan dat
Eric van der Burg, wethouder Zorg Amsterdam

De gemeente Amsterdam en Zilveren Kruis bundelen de krachten in de strijd tegen ernstig overgewicht bij kinderen. De komende drie jaar betaalt Zilveren Kruis de kosten van de zorgcoördinatie voor Amsterdamse kinderen met ernstig overgewicht. Met als doel om deze kinderen langdurig te begeleiden naar een gezonder leven.

In Amsterdam hebben 25.000 kinderen overgewicht, dat is een op de vijf. Hiervan lijden 2300 kinderen aan morbide obesitas. Zij worden letterlijk ziek van het ernstige overgewicht. Om deze kinderen passende zorg te geven wordt gewerkt met een ‘centrale zorgverlener’. Deze speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige van het Ouder- en Kindteam is contactpersoon voor alle betrokken professionals, overlegt met het gezin welke zorg nodig en passend is en houdt over meerdere jaren in de gaten hoe het met het kind gaat. Zilveren Kruis betaalt de komende drie jaar de proef met de centrale zorgverlener.

Lange adem

Wethouder Zorg, Eric van der Burg: “We zijn enthousiast over het besluit van onze zorgverzekeraar. Zilveren Kruis en Amsterdam bundelen de krachten om Amsterdamse kinderen gezond te laten opgroeien. Behandeling van overgewicht is een zaak van de lange adem. Deze kinderen moeten jaren achter elkaar in beeld blijven en begeleid worden zodat ze structureel hun leefstijl kunnen veranderen. Nu kan dat.”

Anders dan bij een gebroken been

Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: “Overgewicht is niet hetzelfde als een gebroken been, waarbij je een vast protocol kan toepassen. Elk kind dat te zwaar is, zit in een andere situatie. Het is belangrijk om naast de medische risico’s ook naar de omgeving van het kind te kijken. Dat vraagt maatwerk per kind, samen met het gezin.”

Sarphati Amsterdam, de samenwerking van wetenschappers op het gebied van gezond gewicht bij kinderen, gaat de effecten van deze zorgcoördinatie meten.