Bussum,
08
juni
2016
|
10:38
Europe/Amsterdam

Zilveren Kruis investeert in draagbare kunstnier

Een betere kwaliteit van leven voor mensen die moeten dialyseren

Zilveren Kruis participeert in het initiatief van de Nierstichting om een draagbare kunstnier te ontwikkelen.  “Deze innovatie is een belangrijke stap voor onze klanten om steeds meer grip op hun gezondheid te krijgen. Vorig jaar lieten we al zien hoe thuisdialyse de kwaliteit van leven verbetert. Met een draagbare kunstnier kunnen we nog een stap verder gaan, met als voordeel dat thuis en onderweg dialyseren veel toegankelijker wordt. En tegen lagere behandelkosten,” vertelt Olivier Gerrits, directeur zorginkoop bij Zilveren Kruis.

Naast Zilveren Kruis steunen ook Menzis en CZ de ontwikkeling. Gezamenlijk dragen de drie zorgverzekeraars,  naast kennis en expertise, 6,8 miljoen euro bij.

“Een mijlpaal voor nierpatiënten, aldus Tom Oostrom, directeur Nierstichting. “De samenwerking is erg belangrijk voor de realisatie van de draagbare kunstnier. Het laat zien dat zij het belang van deze innovatie op het gebied van dialyse onderschrijven. Deze unieke samenwerking creëert de mogelijkheid om de beschikbaarheid en het gebruik van het apparaat in het Nederlandse zorgsysteem reeds nu voor te bereiden.”

Innovatie in dialyse

Het perspectief voor dialysepatiënten is al tientallen jaren niet wezenlijk veranderd en de markt pakt het onvoldoende op. Dát is waarom de Nierstichting het initiatief heeft genomen tot de ontwikkeling van een draagbaar hemodialyse apparaat, dat thuis en op locatie kan worden gebruikt. Door het grote tekort aan orgaandonoren zijn veel nierpatiënten aangewezen op dialyse. Dat is een zware behandeling met ingrijpende gevolgen voor het leven van nierpatiënten en hun omgeving.

Vrijheid

Het draagbare hemodialyse apparaat is licht en klein en hierdoor makkelijk thuis te gebruiken of mee te nemen als handbagage op reis. Patiënten zijn daardoor voor hemodialyse niet meer gebonden om drie- of viermaal per week 4 uur te dialyseren in een ziekenhuis. Daarnaast biedt de draagbare kunstnier veel keuzevrijheid: patiënt en arts kunnen kiezen voor korte of langdurige dialyse, frequentere dialyse, op een plaats en tijd die de patiënt zelf kiest. Dit biedt een betere kwaliteit van leven en meer energie en vrijheid. Een enorm grote stap vooruit voor het leven van nierpatiënten.

Een prototype van de draagbare kunstnier wordt naar verwachting eind 2017 door een eerste kleine groep patiënten in een klinische setting getest.