Leiden,
18
mei
2016
|
09:06
Europe/Amsterdam

Zilveren Kruis ondersteunt programma voor beter lichamelijk functioneren van ouderen

Hoeveel gezondheidswinst en kostenbesparingen levert een programma voor spierbehoud bij fragiele ouderen op? Die vraag staat centraal in het programma 'ProMuscle in de praktijk'. Zilveren Kruis is een van de vijf partners.

ProMuscle is een omvangrijk interventieprogramma om te onderzoeken wat verhoogde eiwit inname in combinatie met meer bewegen voor effect heeft op de vitaliteit/gezondheid van (fragiele) ouderen. Zilveren Kruis ondersteunt het programma om ouderen gezonder en sterker door het leven te laten gaan.
Norbert Hoogers, directievoorzitter Zilveren Kruis: “Het is niet onze bedoeling om groente of zuivel te vergoeden op basis van doktersrecept. Terwijl we weten dat het goed is voor je gezondheid net als bewegen en ontspanning. We verkennen met Zilveren Kruis wel alle andere wegen om mensen te helpen meer grip te krijgen op hun eigen vitaliteit. Daar past ProMuscle heel goed bij.”

Via de het project ProMuscle krijgen 100 fragiele ouderen in de interventiegroep 12 weken lang krachttraining onder intensieve begeleiding van een fysiotherapeut
Een diëtiste adviseert hen hoe zij de inname van eiwit via hun voeding kunnen verhogen. Tijdens een tweede periode van 12 weken krijgen de deelnemers minder intensieve begeleiding; ze krijgen wel tips en handreikingen voor hoe ze hun nieuwe leefstijl kunnen volhouden met gebruik van lokale faciliteiten. De controlegroep met 100 ouderen doet geen krachttraining en krijgt ook geen advies over goede voeding, maar na afloop van de studie zullen zij nog wel adviezen krijgen.Aan het begin, halverwege en aan het eind van de studie worden het lichamelijk functioneren, spiermassa, spierkracht, kwaliteit van leven en indicatoren van kosteneffectiviteit van de twee groepen gemeten en met elkaar vergeleken.

Ouderen van tegenwoordig zijn zelfredzamer
De verwachting is dat deelnemers in de interventiegroep beter scoren op lichamelijk functioneren. Mensen die lichamelijk beter functioneren, blijven langer zelfredzaam en hebben minder zorg nodig. Het programma loopt tot eind 2018. Lees hier het persbericht van de vijf partners.