Leiden,
25
juni
2015
|
14:17
Europe/Amsterdam

Zilveren Kruis steunt onderzoek naar medicijn op maat

Behandeling op maat is de toekomst. Maar als je daar geen gedegen onderzoek naar doet, blijft het bij een verre horizon.
Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis

Waarom werkt een medicijn bij de een wel en de ander niet? Er is ontdekt dat iedere kanker bij ieder mens uniek is. Om de ziekte te verslaan moet iedere patiënt persoonlijk behandeld worden met een op maat gemaakte behandeling. Zilveren Kruis draagt 3 miljoen euro bij aan wetenschappelijk onderzoek naar deze Personalized Medicine.

Behandeling op maat is goed nieuws voor de patiënt. Niet alleen de zorg voor hem of haar wordt beter, maar ook de kwaliteit van leven. Er is nog veel onderzoek nodig om dit grootschalig aan te pakken. Een bijzondere samenwerking tussen KWF Kankerbestrijding, Zilveren Kruis en ZonMw maakt dit de komende jaren mogelijk.

Gezondheidszorg verbeteren
Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop: 'Behandeling op maat is de toekomst. Maar als je daar geen gedegen onderzoek naar doet, blijft het bij een verre horizon. Daarom werken wij mee aan het serieus ontwikkelen van Personalized Medicine. Niet alleen voor onze eigen verzekerden, maar omdat het de gezondheidszorg grondig kan veranderen en verbeteren’.

Henk Smid, directeur ZonMw prijst dit: “Het verdient lof dat Zilveren Kruis op deze manier laat zien dat ze een duidelijke maatschappelijke rol wil nemen die verder gaat dan het vergoeden van behandelingen".

Wat is Personalized Medicine?
Iedere kankerpatiënt en iedere tumor is uniek. De behandeling en de geneesmiddelen moeten worden afgestemd op de individuele genetische eigenschappen (DNA) van patiënten en die van de tumor. Lees het artikel ‘Niet langer One size fits all’ over het onderzoeksprogramma voor Personalized Medicine van ZonMw.