Leiden,
22
oktober
2015
|
09:00
Europe/Amsterdam

Zilveren Kruis wil meer bewegingsvrijheid dialysepatiënt

Nierfalen heeft een enorme impact op het leven van nierpatiënten. Transplantatie is vaak de beste behandeling. Als dat niet kan, is dialyse noodzakelijk. Van de mensen die hemodialyse ondergaan (dialyse via het bloed) dialyseert slechts 3% thuis, terwijl dit voor meer patiënten een optie is. Deze mogelijkheid krijgen ze echter niet altijd aangeboden. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: “Wij willen dat artsen de verschillende keuzemogelijkheden goed met patiënten bespreken. En dat gaan we stimuleren.”

Veel nierpatiënten moeten meerdere keren per week naar het ziekenhuis of dialysecentrum. Daar liggen ze ongeveer 4 uur aan een dialyseapparaat. Dit is tijd die ze liever op een andere manier hadden willen invullen. Hans Bart, directeur Nierpatiënten Vereniging Nederland: “Het is heel erg belangrijk dat mensen goed worden voorgelicht over de mogelijkheden die er zijn en dat ze kunnen kiezen wat het beste bij hen past.” Mensen die thuis dialyseren geven aan dat thuisdialyse een positief effect heeft op de kwaliteit van hun leven. Zij ervaren meer regie en hebben meer bewegingsvrijheid om zelf te bepalen wanneer ze dialyseren, bijvoorbeeld ’s nachts. Daarnaast kunnen zij thuis vaker dialyseren, waardoor zij zich beter voelen. Gerrits: “Uiteraard is de keuze om thuis of in het centrum te dialyseren aan de patiënt en bepaalt hij dit in gesprek met zijn arts. Het gaat Zilveren Kruis er om dat artsen vaker dan nu de mogelijkheid met hun patiënten bespreken.”

De keuze wordt niet standaard door artsen en patiënten besproken. Het is niet voor iedereen een optie, maar om ervoor te zorgen dat behandelaars geprikkeld worden om mee te denken wie van hun patiënten van deze keuzemogelijkheid gebruik kan maken, maakt Zilveren Kruis vanaf 2016 nieuwe afspraken met ziekenhuizen en dialysecentra. De tarieven voor beide behandelmethoden worden gelijk, zodat het voortaan alleen maar gaat om wat voor de patiënt mogelijk is en past bij zijn of haar wensen.

Lees ook het artikel 'Thuisdialyse in opkomst' in het magazine van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Wij willen dat artsen de verschillende keuzemogelijkheden goed met patiënten bespreken. En dat gaan we stimuleren
Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis