Leiden,
07
december
2015
|
16:43
Europe/Amsterdam

Zilveren Kruis zet samen met zorgaanbieders in op nog betere wijkverpleging in Ommen en Hardenberg

Om goede wijkverpleging te leveren moet je kunnen bouwen aan netwerken in de wijk. Een budget voor de wijk past dan beter dan een uurtje-factuurtje benadering waarbij we achter elkaar aan de wijk in rijden
Jos de Blok, directeur Buurtzorg

Zilveren Kruis start in januari een proef waarbij één voorkeursaanbieder per wijk de verantwoordelijkheid krijgt om voor Zilveren Kruis-verzekerden de wijkverpleegkundige zorg te leveren. Verzekerden in Ommen en Hardenberg die nu wijkverpleging krijgen, ontvangen daarover deze week een brief.

In de proef van Zilveren Kruis krijgen de wijkverpleegkundigen meer vrijheid. Zij kennen de situatie in de wijk door en door en kunnen de beste ondersteuning thuis geven. Verzekerden kunnen zo rekenen op één hecht team van zorgaanbieders, doordat er per wijk één voorkeursaanbieder is.

Keuzevrijheid en volledige vergoeding
De afgelopen weken is er hard gewerkt aan concrete afspraken met zorgaanbieders. Uitgangspunt daarbij was om de proef optimaal te laten aansluiten bij de al bestaande samenwerking in de wijk. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis, is blij met de samenwerkingsafspraken om de zorg voor oudere verzekerden te verbeteren. “Kiezen voor de voorkeursaanbieder heeft voordelen en keuzemogelijkheden voor verzekerden vinden wij ook belangrijk. Die mag altijd blijven kiezen voor de huidige zorgaanbieder ook als die geen voorkeursaanbieder is en dat blijven we volledig vergoeden.” Wybo Berk, algemeen directeur Beter Thuis Wonen zegt daarover: “De keuzevrijheid van cliënten in de wijken moet geborgd zijn. Dit wordt bereikt door een intensieve samenwerking tussen de zorgaanbieders.”

Gegarandeerd budget voor 3 jaar
Naast Beter Thuis Wonen zijn ook Buurtzorg en Carinova voorkeursaanbieder. Jos de Blok, directeur Buurtzorg: “Om goede wijkverpleging te leveren moet je kunnen bouwen aan netwerken in de wijk. Een budget voor de wijk past dan beter dan een uurtje-factuurtje benadering waarbij we achter elkaar aan de wijk in rijden.” Leontine Verhoeven, lid Raad van Bestuur bij Carinova vervolgt: “Alle voorkeursaanbieders hebben afspraken met elkaar gemaakt over samenwerking in de regio, bijvoorbeeld over de gespecialiseerde zorg voor ouderen. Zo is de wijkzorg gegarandeerd voor alle Zilveren Kruis-verzekerden.”

Vanaf het nieuwe jaar kan een start gemaakt worden met de proef.

Kiezen voor de voorkeursaanbieder heeft voordelen en keuzemogelijkheden voor verzekerden vinden wij ook belangrijk. Die mag altijd blijven kiezen voor de huidige zorgaanbieder ook als die geen voorkeursaanbieder is en dat blijven we volledig vergoeden
Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis